Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde 30. yılında Hocalı Katliyamı Hakkında Konferans Düzenlendi
Azerbaycan Büyükelçiliği ve Türkiye Azerbaycan Dostluk İş Birliği ve Dayanışma Vakfı Hocalı Katliamı’nın 30’uncu yılında etkinlik düzenledi. Hukukçular, akademisyenler ve siyasetçilerin katıldığı konferansta Hocalı Katliamı’nın “soykırım” olarak tanımlanması gerektiği vurgulandı. Konferansta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yolları da ele alındı.
Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Emre Öktem,
Ankara Milletvekili Av.Zeynep Yıldız
AİB PA Başkanı İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım
gibi birçok konuşmacının yer aldığı toplantıda,
Hocalı Katliamı’nın 30’uncu yılı için bir araya geldiler. Katliamı hukuki olarak değerlendirdiler.
Azerbaycan Büyükelçiliği ve Türkiye Azerbaycan Dostluk İş Birliği ve Dayanışma Vakfı Hocalı Katliamı hakkında bir konferans düzenledi. Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Mammadov ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurul Üyesi, Türkiye Azerbaycan Dostluk İş Birliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar yaptı.
Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Mammadov, ''Bütün bu fotoğraflar olsun dünya devletlerinin parlamentoları çoğu sessiz kaldılar. Hocalı soykırımını dünya gençlerinin önüne koymalıyız gençlerimize siyasetçilerimize anlatmalıyız.'' ifadelerine yer verdi.
Türkiye Azerbaycan Dostluk İş Birliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar, '' Hocalı Soykırımı’nın hukuki değerlendirilmesinin yapılmadığı gerçeğiyle bir araya geldik, en kısa zamanda hukuki açıdan çalışmalara başlanacaktır." dedi.
HUKUKÇULAR “SOYKIRIM” OLARAK TANIMLANMASI GEREKTİĞİNİ VURGULADI
Hukukçu, akademisyen ve siyasetçilerin yer aldığı konferansta Hocalı Katliamı’nın “Soykırım” olarak tanımlanması gerektiğinin altı çizildi. Yaşama hakkını elinden alma ve işkence suçlarından uluslararası mahkemelere başvuru yolları tartışıldı.
Nizami Seferov, ''613 kişi öldürülmüş. Neden BM özel bir mahkeme kurmadı bu bir çifte muamele değil midir? Azerbaycan uluslararası ceza mahkemesini kullanamıyor uluslararası bir mahkemedir.'' ifadelerini kullandı.
Zeynep Yıldız, ''Soykırımın birebir tanımını karşılayan bir durumla karşı karşıyayız. Uluslararası ceza mahkemesi Bosna’da işletildi.'' dedi.
Cahit Abdullahzade, ''44 günlük savaş sonrasında Karabağ’ı işgalden kurtardık sorun çözüldü mü bitmedi cephede kazandık ama asıl savaş hukuk savaşı bu suçu işleyenler var Azerbaycan’a verilen zararlar var yaptıkları yanına kar mı kalacak asıl mücadele şimdi başlıyor.'' dedi.
AİHM’E BAŞVURU YOLLARI TARTIŞILDI
Konferansta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne devlet olarak veya bireysel olarak başvuru yapılabileceği belirtildi. “Soykırım” kararı veremeyen AİHM’in Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlal edilip edilmediği yönünde karar alabileceği belirtildi.